Keşfet
Mavi
Kırmızı
Yeşil
Turuncu
Mor
Siyah
Özel

Sakla Samanı Gelir Zamanı Atasözünün Anlamı

TugceYilmaz

Yönetici
Yönetici
Katılım
20 Mar 2022
Mesajlar
60
Tepki
1
Puan
8
TDK’de “Sakla samanı, gelir zamanı” atasözünün anlamı “Gereksiz görünen şey, ileride gerekli olabilir.” şeklinde açıklanmıştır.

Saman, kurumuş ottur ve hepimizin zihninde değersiz bir nesnedir. Bahar geldiğinde yemyeşil olan çayırlarda hayvanlar otlar ve karınlarını doyururlar, insanlar da bu hayvanların sütünden ve etinden beslenerek kendilerine fayda sağlarlar. Ancak kış ayı geldiğinde yeşil olan çayırlarda hava soğuduğu için yeni otlar büyüyemez ve hayvanlara saman verilmezse karınlarını doyuramaz, insanlar da buna bağlı olarak süt, et gibi temel besin kaynaklarından faydalanamaz. Bu sebeple yazın yeşil otlar sararana kadar beklenir ve saman halinde tüm kış hayvanların yemesi için depolanır. Nasıl olsa çayırlar yemyeşil otlarla dolu samanları depolamanın ne anlamı var, diye düşünen kişiler bir gün yeşil otların tükeneceğini düşünmeden hareket ettikleri için kışın sıkıntı yaşar. Hepimizin hayatında bugün ihtiyaç duymadığımız şeylerin bir gün lazım olduğu zamanlar olmuştur. Örneğin kitaplığımızda kullanmadığımız boş bir defter olabilir. Bu defteri fazlalık olarak görebiliriz ancak ona her an ihtiyacımız olabilir. Bunu düşünerek o defteri bir yere kaldırıp zamanı gelince kullanmalıyız.

sakla-samanı-gelir-zamanı-atasözünün-anlamı.png


Sakla Samanı, Gelir Zamanı Atasözü İle İlgili Örnek Cümleler​

  • Büyük babamın kâtiplik yaptığı yıllardan kalma daktilodan başka satacak hiçbir eşyam kalmamıştı. Onu satıp elime geçen parayla yiyebileceğim gıdalar alabilmiştim. Boşuna dememişler “sakla samanı, gelir zamanı” diye.
  • Buz gibi havada hayatta kalma mücadelesi veren kedilere yuva yapmak için can atıyor ancak yuvaları neyden yapacağımızı bir türlü bilemiyorduk. Sonunda aklımıza annemin ne için sakladığını hiçbir zaman anlamadığımız ayakkabı kutuları gelmişti. Annemden kutuları istediğimizde “ Bakın çocuklar hep söylediğim gibi sakla samanı, gelir zamanı” diyerek bize göz kırpınca bu atasözünün ne kadar doğru olduğunu anlamıştık.
 
Üst Alt