İlköğretim öğrencileri, yaş ve gelişim düzeylerine uygun beceri ve de alışkanlıkları kazanabilmek için çeşitli eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılırlar. Okulda, öğrencilere bilgi ve becerileri kazandıracak çeşitli dersler verilmektedir. Bu derslerin en önemlilerinden biri, Türkçedir. Sınıf öğretmenlerinin kullandıkları öğretim yöntemleri, sınıf içi ve sınıf dışı becerileri başta olmak üzere daha birçok etken, öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutumlarını ve beklentilerini etkilemektedir. Türkçe dersi 5 sınıf bu noktada devreye girmektedir.
Öğrencilerin Kazanımları
5. sınıf düzeyindeki öğrencilerin Türkçe dersi ile birçok kazanıma ulaştığı ve daha da ulaşacağı bilinir. Tüm bu amaç doğrultusunda okullarda Türkçe dersinin saati çok fazla tutulur. Öğrenciler iletişim kurar, bilgi edinir, öğrenir. Dil, öğrencilerin gelişiminin her alanında önemli bir rol oynar. Öğrenci çevresindeki olayları sorarak karar verir. Onları görerek değerlendirilmesi, sosyalleşmesi ve modernleşmesi için önemlidir. Bu nedenle öğrencilerin Türkçe dersi beşinci sınıf ile okuma, yazma ve anlama becerilerinin geliştirilmesi hedeflenir.
Türkçe Dersi 5. Sınıf Hedefleri
Eğitim hedefleri; dinleme, konuşma, okuma ve yazma gibi teknik beceriler kazandırmaktadır. Öğretmenler sadece öğrencilere öğretmekle kalmayıp aynı zamanda metinler arası düşünme ve anlama yeteneğinin gelişimine katkıda bulunur. Sıralama, sınıflandırma, sorular, çağrışımlar, eleştiriler, analiz-sentez vb. Türkçe dersinin beşinci sınıflar için önemi konusunu kapsar. Yargılama ve beyin teknolojisini kullanma becerisi gibi zihinsel beceriler de yine aynı şekilde bu yaş düzeyindeki öğrenciler için son derece önemli olmaktadır.