Keşfet
Mavi
Kırmızı
Yeşil
Turuncu
Mor
Siyah
Özel

Türkçe Dersi Öğretim Programı

ahmety

Yönetici
Yönetici
Katılım
18 Mar 2022
Mesajlar
320
Tepki
2
Puan
18
Türkçe dersi öğretim programları kapsamında programa katılan kişilerin Türkçe kullanabilecekleri imkanların her anında dinleme, okuma, yazma gibi dil becerilerini kazanabilecekleri ve bu beceriler aracılığı ile iletişim kurabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri ayrıca sosyalleşebilecekleri amacıyla yapılandırılmış eğitim programlarıdır. Program kapsamında dil becerileri ve dile yeterliliklerinin gelişmesi bunun sonucunda diğer tüm alanlarda öğrenmenin yapılabileceği koşulu öne sürülmüştür.

Türkçe Dersi Neden Öğrenilmelidir?​

Türkçe dersi öğrenildiği takdirde dersi alan bir kişinin sosyalleşmesi, kendini daha kolay ifade edebilmesi, okuduğu, dinlediği ya da izlediği şeyi daha kolay anlayabilmesi ve bunun sonucunda eleştirel bir bakış açısı ile yorumlayabilmesi mümkün olacaktır.

Türkçe dersinin öğrenilmesi ile bireyler bilgiyi araştırırken, bilgiyi elde ederken ya da elde edilen bilginin yorumlanmasında sorunlarla karşılaşmayacaklardır. Basılı yayın organlarını rahatlıkla okuyabilecekler ve yorumlayabileceklerdir. Bunların sonucunda Türk Dünyası Kültür ve sanatının öğrenilmesi kolaylaşacak, estetik ve sanata ilişkin değerler kaybedilmemiş üstelik benimsenmiş olacaktır.

Türkçe Dersi ile Öğrenilecekler Nelerdir?​

Türkçe dersleri kapsamında bireylerin Türkçe ile muhatap olunan ortama hazırlanmaları sağlanacaktır. Türkçe dersi hazır öğretim programı ile ilk okuma yazma sürecinde her adımda yardım sağlanacaktır. İkinci adımda ise sesler ile eğitim bir araya getirilecektir. Üçüncü adımda bağımsız okuma yazma sürecine geçilecektir. Son adımda ise okuma yazma için temalar kullanılacaktır. Bu temalar; erdem, milli kültür, bağımsızlık, Atatürk, birey ve toplum, hak ve özgürlükler gibi temalar olacaktır.

Türkçe Dersi Programları Sonrasında Beklenenler Nelerdir?​

Türkçe dersi öğretim programı kapsamında öğrencilerin aşağıdaki kazanımları elde etmeleri beklenmektedir:

  • Doğal ya da yapay ses kaynaklarından çıkan seslerin artık fark ediliyor olması
  • Duyulan seslerin artık taklit edilebilir olması
  • Konuşmada geçen seslerin harflere karşılık geldiğinin farkına varılması
  • Görsellerden, dinlenilen ya da izlenilen şeylerden metinin anlaşılıyor olması ya da metinin ortaya çıkarılması
  • Kelimelerin anlamlarına uygun ve yerinde kullanılması
  • Hazırlanmadan konuşmalara başlanması
  • Okuma, anlama ve yazmanın daha kolay yapılıyor olması
 

Benzer konular

Üst Alt